Kako da izaberem pravu boju za svoju kuću?

Krov predstavlja velik deo doma, pa izbor boje može da predstavlja veliku odluku za vlasnika. Odlično je ako možete da koristite Konfigurator krova koji vam vizuelno prikazuje vaš krov. Baš imamo sreće što imamo jedan takav konfigurator! Kliknite na Konfigurator krova GERARD.

Ali ako želite malo detaljnije da razmislite o ovoj važoj temi, pripremili smo neke ideje stručnjaka koje mogu da vam pomognu pri izboru boje vašeg krova.

  • Boje krova

Eksperimentišite sa kontrastnim bojama ili izaberite suptilnije razlike kada birate boju svog krova. Jedino što želite da izbegnete jesu identične boje. Razlika u boji je ono što daje duh spoljašnjim bojama. Ako istovremeno menjate i boju fasade, razmislite o tome da prvo izaberete boju krova jer ima više nijansi fasadnih boja od dostupnih boja krova. Zapamtite da krov čini oko 30% ukupnog vizuelnog efekta vašeg doma, pa je zato važno da izaberete pravu boju! Stavite uzorke boje krova pored vaših ofarbanih fasada kako biste dobili savršen spoj. 

Detalji

Iznenadićete se koliku razliku prave detalji poput oluka, friza, nadstrešnice i olučnih cevi. Većina konsultanata za boje se slaže da je uparivanje boje oluka i krova najbolji pristup jer, čast izuzecima, oluci i olučne cevi nisu stilski elementi na kući i što su manje primetni to je bolje.

  • Toplota i sunčeva svetlost na vašem krovu

Vaš krov apsorbuje toplotu od sunca i prenosi ga u kuću. Svetlije boje bolje odbijaju od tamnih boja, pa ako izaberete boju koja je nekoliko nijansi svetlija, moći ćete da uživate u većoj svežini vašeg doma. Sa druge strane, ne treba da preterate i da izaberete belu boju. Nemojte zaboraviti na izolaciju, jer je to najbolja zaštita i od toplote i od hladnoće.

  • Dodatni saveti za izbor boje

Profil i visina vašeg krova, kao i okruženje u kojem se vaša kuća nalazi, takođe mogu da igraju značajnu ulogu u opštem utisku koji vaša kuća ostavlja.

Nakon što izaberete boju krova, savetujemo vam da se pobrinete da se slaže sa ostatkom kuće tako što ćete u dvorištu ponoviti istu boju u manjoj količini tri različite lokacije (npr. sanduče za poštu, šupa u bašti i vrata garaže ili ograda ispred kuće). Stavljanjem boje na ovim mestima, posebno ispred kuće, dajete svom domu uravnotežen izgled.

Nemojte se oslanjati na boje u brošuri; teško je uskladiti boju štampe sa pravom bojom, pa zatražite uzorke boja.